Logo Hicle Outdoor
De leukste beurs voor je actieve vakantie
zaterdag 10 en zondag 11 februari 2018 - Flanders Expo Gent
Logo Hicle Outdoor
De leukste beurs voor je actieve vakantie
zaterdag 10 en zondag 11 februari 2018 - Flanders Expo Gent

Wandelroute van het jaar

Het Groot-Frieslandpad is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2017. Wandelnet, dat de 362 kilometer lange route beheert, ontving de bijbehorende trofee tijdens de afgelopen beurs.

Voor het eerst werden de trofeeën van de Belgische en de Nederlandse beurs samengevoegd tot één grote verkiezing. Op de tweede plaats eindigde:

 • het Vlaamse traject van het langeafstandspad Amsterdam-Parijs (GR 12)

Motivatie

“Het project heeft alles wat een moderne route nodig heeft”, aldus de jury, “voldoende onverharde paden, verzorgde bewegwijzering, een uitstekend routeboekje, een website met info en tracks en vooral een rijke afwisseling aan landschappen en dorpen. Kortom, een volwaardige aanwinst voor het uitgebreide Nederlandse wandelnetwerk.”

“Een hele fijne erkenning voor veel vrijwilligers die aan het project meegewerkt hebben”, volgens de initiatiefnemers van Wandelnet.

Inspiratie

Friesland bestond ooit uit zeven zeelanden. Dat gegeven inspireerde de routemakers. Het pad doorkruist Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen tot aan Ostfriesland, 362 km lang door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken. Aan beide zijden van het IJsselmeer ontdek je gezellige Zuiderzeestadjes.


Afvallers

Het Groene Woud Pad (een 250 km lang pad dat gebruik maakt van knooppunten in het Groene Woud, de regio tussen 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Ingediend door het Nationaal Landschap het Groene Woud)

Het Dommelpad (120 km wandelen langs het riviertje de Dommel van het Belgische Peer naar het Nederlandse Den Bosch. Ingediend door Nationaal Landschap het Groene Woud)

Groene Corridor Noordwest Brabant (12 nieuwe wandellussen in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant. Organisatie: Regionaal Landschap Groene Corridor).

Eerdere winnaars

2016: Wandelnetwerk Getevallei en Streek-GR Haspengouw (gedeelde winnaars)
2015: Wandelnetwerk Pajottenland 

Nomineer jouw favoriete wandelroute 

De Wandelroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Doel is overheden en toeristische diensten te stimuleren kwalitatief goede wandelroutes uit te zetten. Jij als beursbezoeker kunt een route voordragen voor de wandelroute van het jaar 2018.

Insturen

Ga op pad in België en Nederland en beoordeel je routes op hun waarde. Vul het formulier in voor 1 september 2017. De jury nomineert dan een aantal routes. Uit de genomineerden wordt de uiteindelijke winnaar gekozen die bekend wordt gemaakt op de Fiets en Wandelbeurs 2018. Wellicht is de winnaar de route die jij hebt voorgedragen.


Beantwoord ter controle deze vraag:


Criteria

 • meerdaagse routes of combinatie eendaagse routes die omwille van originaliteit, thematische samenhang en belevingswaarde een aantrekkelijk wandelaanbod vormen 
 • routes korter dan 30 km komen niet in aanmerking, tenzij ze deel uitmaken van een breder project
 • wandelnetwerken komen enkel in aanmerking als ze meer zijn dan een inventaris van wandelvriendelijke of verkeersluwe wegen en paden
 • nieuwe of sterk vernieuwde routes die gefinaliseerd zijn tussen november 2016 en november 2017
 • trajecten die voor minstens de helft over Belgisch of Nederlands grondgebied lopen

Beoordeling

 • afwisseling in landschapsvormen en bezienswaardigheden
 • veilige, rechtszekere, toegankelijke paden
 • aandeel onverharde / licht verharde single en double tracks
 • goede bewegwijzering is plusplunt
 • aanvullende papieren gids, website, app
 • gpx-tracks zijn een plusplunt
 • accurate routebeschrijving, aanvullende streekinformatie, praktische informatie
 • duidelijke etappe-indeling is een pluspunt

Zie ook de pdf met criteria.

 

 

In samenwerking met

         

Mediapartners

   

 

meld je aan voor onze nieuwsbrieven
captcha 
foto: Meinema